Doorzoek Kranten, Tijdschriften en Boeken met Delpher
Wil je meer weten over je familiegeschiedenis? Zoek je dat ene artikel over de bevrijding? Of ben je benieuwd wat de kranten schreven op je geboortedag?
In Delpher kun je gratis miljoenen historische teksten woord voor woord doorzoeken. Ze komen uit de collecties van de KB nationale bibliotheek en bijna 200 andere onderzoeksinstellingen.
Reis door de tijd met Delpher en breng de geschiedenis tot leven!
Starry Hub de veelzijdige alles-in-één oplossing voor meetings en presentatie
Met de portable Starry Hub intelligente projector kunt u in elke ruimte een presentatie geven of een zoom/teams/google meet vergadering opzetten.
Geen gedoe met kabels. De Starry Hub werkt draadloos.
Deze video geeft u een idee wat de Starry Hub allemaal kan.
Vraag meer informatie of een demo.
Hoe Amerikaanse bibliothecarissen hielpen om de Nazi's te verslaan
Bibliothecarissen, die dankzij hun behendige onderzoeksvaardigheden en technologische kennis voor de oorlogsinspanningen werden gerekruteerd, gebruikten microfilms om inlichtingen te verzamelen en te delen met de geallieerde strijdkrachten.
Koloniaal archief Aruba in digitale vorm aangeboden
Met de overhandiging, op 1 juli, van 345 gedigitaliseerde archiefstukken aan minister Xiomara J. Maduro (Financiën en Cultuur) van Aruba door staatssecretaris Eric van der Burg (J&V) komt een belangrijk deel van de koloniale archieven beschikbaar voor inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het betreft documenten uit de periode 1828 – 1845.
We interviewen Jessica de Abreu, mede-oprichter van The Black Archives Amsterdam, en productie-assistent Camille Parker. Ze vertellen over het werk en de aanpak van het Archief ten aanzien van digitalisering en reflecteren op het belang van het zichtbaar maken van de zwarte geschiedenis.
Om aan een behoefte uit de markt tegemoet te komen heeft CZUR aan de populaire inklapbare Aura Pro boekscanner met WiFi een nieuwe functie toegevoegd: "conference call".
Dankzij het dubbele camerasysteem is het perfect voor thuiswerken, zakelijke bijeenkomsten en online lesgeven!
Is vernietigen van informatie wel het echte probleem?
Met deze woorden stelt Mette van Essen een essentiële en prikkelende vraag. In de Od-special over vernietigen van informatie geeft ze, als voormalig adviseur digitale innovatie Nationaal Archief, haar visie op een nieuwe toekomst van digitaal vernietigen.
De book2net boekenscanners lite alpha A3 & lite alpha A2 zijn bijzonder geschikt als kostenbesparende, ruimtebesparende krachtige scanners voor de archiefsector.
Uitgerust met een hoogwaardige 41MP of 71MP CMOS-camera met hoge resolutie, bieden ze niet alleen een uitzonderlijke beeldkwaliteit, maar ook een uitzonderlijke productiviteit.
De speciaal geconstrueerde boekentafel zorgt voor een bijzonder zachte behandeling van gevoelige gebonden originelen. Dankzij de speciale coating kunnen er geen reflecties of slijtage op waardevolle materialen en bindingen optreden. Dankzij de grote scherptediepte van 8 cm / 12 cm kunnen zelfs bij golvende originelen scherpe beelden worden gemaakt zonder dat druk nodig is om ze recht te trekken.
De book2net boekenscanners lite alpha A3 & lite alpha A2 zijn uitgerust met een LED-verlichtingssysteem dat zorgt voor een stabiele kleurtemperatuur tijdens het scanproces. Dankzij de gebruikte Fresnel-lenzen is ook een uniforme verlichting van het hele scangebied gegarandeerd.
Graag maken we een vrijblijvende offerte.
Het archiefonderzoek van historici ziet er in het digitale tijdperk heel anders uit
Het historische archief van onze samenleving ondergaat een dramatische transformatie.
Denk aan alle informatie die u vandaag maakt en die morgen deel uitmaakt van het archief.
Meer dan de helft van de wereldbevolking is online en doet op zijn minst een aantal van de volgende dingen: communiceren via e-mail, gedachten delen op Twitter of sociale media of publiceren op het web.
Overheden en instellingen zijn niet anders. De American National Archives and Records Administration, verantwoordelijk voor de Amerikaanse officiële archieven, "zal na 31 december 2022 geen archieven meer op papier opnemen."
Het is 9 mei 1919 als de Tweede Kamer het voorstel van de vrijzinnig democraat Hendrik Pieter Marchant voor de invoering van algemeen vrouwenkiesrecht aanneemt. Een wet waar jarenlang voor is gestreden en niet altijd vanuit dezelfde doelstellingen.
Vrouwen, verenigt u
Aletta Jacobs richt samen met Wilhelmina Drucker in 1894 de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. Vrouwen kunnen beter hun krachten bundelen en gezamenlijk de strijd voor het vrouwenkiesrecht aangaan, is het idee. De vrouwen organiseren bijeenkomsten, geven lezingen en schrijven artikelen en pamfletten. Ondanks de gezamenlijke strijd tekent zich een scheuring in het vrouwenfront af.
Vanaf 14 maart staan 7000 brieven van Johan de Witt online. Ze zijn afkomstig uit zijn archief dat het Nationaal Archief bewaart. Een team van vrijwilligers, gastonderzoekers en stagiaires van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis maakte de brieven online toegankelijk.
Nieuwe digitaliseringsmethoden en restauratietechnieken voor het behoud van cultureel erfgoed
Hoe kunnen we cultureel erfgoed beschermen en behouden? Onderzoekers van 16 Fraunhofer Instituten werken samen aan het cultureel erfgoedproject van de raad van bestuur om de technologieën te ontwikkelen die nodig zijn voor deze onderneming.
Het Nationaal Archief gaat de huidige twee websites nationaalarchief.nl en gahetna.nl fuseren tot één website: www.nationaalarchief.nl. Voor het zoeken in de collectie en het reserveren van archiefstukken blijft gahetna.nl tot ook deze functionaliteit gerealiseerd is in de lucht.
Het Oorlogsarchief van het Rode Kruis wordt openbaar. De hulporganisatie draagt 1300 meter papierwerk over aan het Nationaal Archief, zodat het kan worden ontsloten.
Bij Paramount, makers van onder andere Star Trek en Indiana Jones, is Andrea Kalas verantwoordelijk voor het restaureren, preserveren en digitaliseren van bioscoopfilms.
Het scannen van een bijbels manuscript met röntgen
In het Morgan Library and Museum in New York wordt een Koptisch manuscript gescand met röntgen. De bladzijden kleven aan elkaar en men durft het manuscript niet te openen in verband met het gevaar van beschadiging.
Voor boeken die wel opengeslagen mogen worden hebben wij een keur aan boekscanners. Informatie over onze boekenscanners vindt u hier
Microfilm reader in de Netflix serie The Crown
Eén van de oudste microfilm readers speelt een rol in de populaire Netflix serie The Crown, rechts in beeld met het blauwe scherm.
Deze prachtige reader heet de Recordak Library Reader Model C en werd gebouwd in de (19)40-er jaren. Aangenomen wordt dat de reader werd gebruikt door de OSS (Office of Strategic Services) om microfilms te lezen die gestuurd werden van overzeese bases.
Netflix huurt op dit ogenblik de reader van The Microfilmshop en is te zien in The Crown – Serie 2, Episode 6, na ongeveer 3 minutes.
Sint Maarten heeft met Irma de zwaarste orkaan ooit over zich heen gekregen. Het eiland wordt helaas vaker getroffen door orkanen. Stukken in het Nationaal Archief getuigen van de gevolgen van orkanen die in 1819 en 1837 over Sint Maarten razen.
NASA’s gehele fotoarchief nu binnen handbereik op deze easy-to-use website!
NASA heeft een nieuwe website gelanceerd waar alle foto’s, films en geluidsopnamen op een eenvoudige manier kunnen worden bekeken en beluisterd. De moeite waard om eens even rustig door te struinen, of gericht te zoeken door middel van een trefwoord. Bijvoorbeeld de eerste maanlanding of de Hubble. Veel kijk- en luisterplezier!
Hoe beschermt Duitsland zijn Cultureel Erfgoed?
Met microfilm natuurlijk! Geen ander opslagmedium garandeert zo'n lange levensduur. Microfilm wordt gegarandeerd voor 500 jaar. In Duitse tunnels worden 1500 roestvrijstalen containers gevuld met microfilms opgeslagen en beschermd tegen oorlogen en andere rampen. Kijk ook even naar deze video.
Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit MIT zijn er in geslaagd de eerste 9 pagina's van een gesloten boek te "lezen" door middel van terahertzstraling.
Vanaf 14 maart staan 7000 brieven van Johan de Witt online. Ze zijn afkomstig uit zijn archief dat het Nationaal Archief bewaart. Een team van vrijwilligers, gastonderzoekers en stagiaires van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis maakte de brieven online toegankelijk.
Kijk hier voor meer info https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/brieven-raadpensionaris-johan-de-witt-online
100 jaar vrouwenkiesrecht
Het is 9 mei 1919 als de Tweede Kamer het voorstel van de vrijzinnig democraat Hendrik Pieter Marchant voor de invoering van algemeen vrouwenkiesrecht aanneemt. Een wet waar jarenlang voor is gestreden en niet altijd vanuit dezelfde doelstellingen.
Vrouwen, verenigt u
Aletta Jacobs richt samen met Wilhelmina Drucker in 1894 de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. Vrouwen kunnen beter hun krachten bundelen en gezamenlijk de strijd voor het vrouwenkiesrecht aangaan, is het idee. De vrouwen organiseren bijeenkomsten, geven lezingen en schrijven artikelen en pamfletten. Ondanks de gezamenlijke strijd tekent zich een scheuring in het vrouwenfront af.
Nieuwe club
Uit onvrede met de politieke radicale koers van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht wordt in 1907 de Bond voor Vrouwenkiesrecht opgericht, het gematigde zusje van de Vereeniging. In een brochure in het VVD-archief is te lezen dat de doelstellingen van de Bond veel ruimer zijn dan die van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Het gaat niet alleen om kiesrecht maar ook om de opvoeding van de vrouw, ‘tot het verkrijgen van vrouwenkiesrecht’. En mannen zijn ook in het bestuur welkom. ‘Met het oude denkbeeld dat mannen en vrouwen elkaar bestrijden, wordt hiermede dus gebroken! Het zijn niet de mannen die wij bevechten’. Ondertussen adviseren beide clubs hun leden het eventuele lidmaatschap van de andere club op te zeggen.