Wat kunt u ons vertellen over de geschiedenis van The Black Archives?
The Black Archives, gevestigd in Amsterdam, is een historisch archief met een unieke collectie boeken, documenten, foto's, audiovisueel materiaal en artefacten, die de erfenis zijn van zwarte Nederlandse schrijvers, wetenschappers en activisten. Het documenteert de geschiedenis van zwarte emancipatiebewegingen en individuen in Nederland. Momenteel bestaat het archief uit meer dan 10.000 items over de geschiedenis van mensen van Surinaamse of Afrikaanse afkomst in Nederland.
We willen gesprekken, activiteiten en literatuur inspireren vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak over het hoofd worden gezien. De collecties zijn bedoeld als startpunt dat kan groeien door donaties en samenwerkingen met anderen. Op deze manier wordt zwarte literatuur, kennis en informatie toegankelijk gemaakt voor studie en onderzoek. Op basis van deze collecties ontwikkelen we tentoonstellingen, publieksprogramma's en andere educatieve activiteiten om verborgen en vergeten geschiedenissen te delen.
Voor ons is het noodzakelijk om de zwarte (Nederlandse) geschiedenis zichtbaar te maken, omdat we die vanuit ons perspectief op een niet-eurocentrische manier willen delen. Onze geschiedenis wordt bijna altijd zonder ons geschreven, zelden met ons.
Welke uitdagingen bent u tegengekomen bij het vinden, markeren en digitaliseren van zwart cultureel erfgoed?
Digitale technologie is de sleutel tot gesprekken tussen archivarissen over het duurzaam archiveren van cultureel erfgoed. Terwijl The Black Archives een fysieke ruimte heeft in het Surinaamse historische gebouw van Vereniging Ons Suriname, die in 2019 haar 100-jarig bestaan vierde, zijn onze collecties nog niet volledig gedigitaliseerd. Onze grootste uitdaging is de financiering - archivering en digitalisering is een ander kostbaar onderdeel. We streven er echter naar om onze collecties te digitaliseren om verborgen, vergeten en verstilde geschiedenissen te delen vanuit niet-westerse perspectieven.
Wat is vanuit uw perspectief het belang van het digitaliseren van deze materialen in het Zwart Archief Amsterdam?
We willen onze geschiedenis beschikbaar maken voor zowel onze eigen gemeenschap als de bredere samenleving. Al van jongs af aan merkten we dat we op scholen en universiteiten nauwelijks leerden wat Surinaamse (en andere) gemeenschappen naar Nederland bracht (vanuit een kritisch perspectief). Er bestaat een groot misverstand dat migratie en reizen een eenrichtingsproces was en een fenomeen dat vrij recent is. Er is echter een grotere migratiegeschiedenis tussen Europa en de rest van de wereld die gepaard ging met kolonialisme, handel en onderdrukking. We moeten het verleden kennen om onze huidige samenlevingen te begrijpen. Methoden als digitalisering helpen ons om kennis en informatie te delen en een beter gesprek te voeren over deze onderwerpen.