Voor het scannen van boeken zijn er twee opties:
1. digitaliseren met een digitale camera
2. scannen met een scanner
Wanneer u de digitale camera wil gebruiken voor het digitaliseren, is er een aantal zaken waar u op moet letten. Onderstaand leggen we uit hoe het digitaliseren in zijn werk gaat.
Scanners zijn er in vele soorten en formaten. Voor het scannen van boeken kunnen we twee typen onderscheiden; de flatbedscanner en de boekscanner. De flatbedscanner heeft een glasplaat waar het boek omgekeerd opgelegd kan worden. Ook zijn er flatbedscanners met een glasplaat tot aan de rand die tot in de kneep van het boek komt voor een perfect rechte scan. Boekscanners scannen 'face up', het boek wordt gescand zoals het wordt gelezen. Dit bevordert de snelheid van het scannen aanzienlijk.
Wat heb je nodig?
De camera moet van een redelijk goede kwaliteit zijn, anders wordt het moeilijk om een goede scan te maken. Wij raden minimaal 16 megapixels aan.
De camera mag niet bewegen tijdens het maken van de foto, dus het gebruik van een statief is raadzaam. Er zijn ook losse camerazuilen verkrijgbaar, deze kunnen op een tafel of een reproplaat worden gemonteerd of aan een muur gehangen.
Het boek moet goed vlak liggen, zodat de pagina's recht naast elkaar liggen. Helemaal vlak is moeilijk omdat de pagina's een lichte bolling (boekcurve) hebben door de binding. Ondersteun de zijde met de minste pagina's aan de onderkant met bijvoorbeeld een stuk schuimrubber of een kleine handdoek, zolang het maar niet zichtbaar in beeld is. De meeste boeken hebben witte of lichtgekleurde pagina's. Om die reden wordt er met een donkere ondergrond gewerkt, zodat er een duidelijk contrast is tussen de ondergrond en het boek. Bij de eventuele nabewerking kunnen het boek en/of de pagina's dan makkelijk (automatisch) worden gecropt.
verlichting
Goed licht is cruciaal. En met name constant goed licht. Als de camera bijvoorbeeld overdag bij een raam staat, is er over het algemeen wel genoeg licht, maar niet constant. De ene keer schijnt de zon, of er komt een wolk voor, of het gaat regenen; het weer (en dus ook het licht) is veranderlijk. Om goede scans te maken is de aanschaf van twee staande lichtbronnen aan te raden. Dat kunnen bijvoorbeeld studiolampen zijn, maar ook daglichtlampen of andere LED-verlichting, tussen de 5300 - 5500 Kelvin.
nabewerkingsprogramma (optioneel)
Ondanks alle goede voorbereidingen is het moeilijk om mooie, heldere scans te krijgen zonder nabewerking. De pagina's kunnen een lichte schaduw of zweem hebben. Een fotobewerkingsprogramma kan dat verhelpen, de foto's kunnen in batch worden bewerkt. Het nabewerken van de foto's geeft een mooi resultaat, maar is wel tijdrovend.
Het scannen met een (boek)scanner maakt het scannen een stuk gemakkelijker (en sneller!). Er zijn geen losse attributen nodig, alles zit in één apparaat, inclusief scansoftware nabewerkingstools.
Flatbedscanners hebben een glasplaat, zodat de pagina's helemaal vlak liggen tijdens het scannen. Boekscanners scannen het boek zoals het wordt gelezen. De software heeft een curvecorrectie zodat de boekcurve softwarematig gecorrigeerd wordt. Het is belangrijk om te weten wat het maximale formaat is dat gescand moet worden. Scanners zijn er in meerdere prijs- en kwaliteitsklassen. Wilt u advies? Wij helpen u daarmee graag.
U kunt mailen naar: info@avas.nl
of bellen naar: 0348 - 41 99 44
Als u meer informatie wilt hebben of als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste, voor u de meest handige manier om uw boeken en documenten te scannen, dan helpen wij u graag!
U kunt ons altijd bellen voor een persoonlijk advies. Wij zijn telefonisch te bereiken via ons telefoonnummer
0348 - 41 99 44
of u kunt mailen naar:
info@avas.nl